W dniu 30 listopada w ramach realizacji warsztatów szkoleniowych prowadzonych przez Bank Żywności w Olsztynie w Klubie Integracji Społecznej w Pieckach odbyły się warsztaty kulinarne pt. „Rodzinne gotowanie z wykorzystaniem sezonowości produktów”. Zajęcia poprowadził Pan Maciej Maciejewski. Uczestnicy zajęć zostali podzieleni na kilka podzespołów, gdzie mieli przygotować takie potrawy jak: placki ziemniaczane, placki z buraka i marchewki, salsę, sałatkę, trzy rodzaje sosów oraz deser jabłkowy. Dodatkowo uczestnicy dowiedzieli się, jak należy prawidłowo przechowywać żywność. Poznali również możliwości łączenia zróżnicowanych produktów i przypraw. Przyswoili nowe przepisy i ich wykonanie oraz wiedzę, jak wygląda praca na kuchni w dużych restauracjach. Spotkanie zakończyło się wspólną degustacją przyrządzonych potraw. W warsztatach wzięło udział 24 osoby, w tym dorośli i dzieci.
Koordynator KIS
mgr Szymańska Małgorzata