PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 JEST WSPÓŁFINANSOWANY ZE ŚRODKÓW UNII EUROPEJSKIEJ W RAMACH EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM.
PODPROGRAM 2018 - efekty
W ramach POPŻ Podprogram 2018, który był realizowany w okresie od września 2018 do czerwca 2019, skierowany do osób potrzebujących trafiły produkty żywnościowe...
INFORMACJA dotycząca POMOCY ŻYWNOŚCIOWEJ W RAMACH POPŻ 2014 -2020 BANKU ŻYWNOŚCI w Olsztynie
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Pieckach wraz z Ochotniczą Strażą Pożarną w Pieckach jako partnerem Banku Żywności w Olsztynie, w zakresie realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014- 2020 - Podprogram 2018 informuje, że produkty żywnościowe wydawane będą w magazynie w Pieckach przy ul. Zwycięstwa 28A/1 ( naprzeciwko sklepu Express - Carrefour).
Planowane dostawa żywności z Banku Żywności:
28 LISTOPADA 2018 r.
19 GRUDNIA 2018 r.
17 STYCZNIA 2019 r.
26 LUTEGO 2019 r.
10 KWIETNIA 2019 r.
Odbiór żywności tylko dla osób posiadających
aktualne SKIEROWANIA wydane przez pracownika socjalnego GOPS w Pieckach.
Bliższe informacje pod nr tel. ( 89) 742 11 26
POPŻ współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Warsztaty - 18.12.2018
godz. 12:00 Warsztaty dietetyczne - dla 1 grupy - Świetlica GOPS Piecki
godz. 13:30 Warsztaty dietetyczne - dla 2 grupy - Świetlica GOPS Piecki
Celem prowadzonych warsztatów jest wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego w tym m.in:
•Poznanie zasad prawidłowego żywienia poprzez układanie piramidy żywienia,
•Poprawa umiejętności podejmowania właściwych wyborów żywieniowych,
•Przedstawienie i przećwiczenie zasad czytania etykiet,
•Przedstawienie podstawowych zasad wyboru produktów żywnościowych podczas robienia zakupów.
Dzięki warsztatom uczestnicy mają szansę nabyć nowe umiejętności, m.in.:
•poznają piramidę żywienia ułatwiającą komponowanie prawidłowego jadłospisu,
•zdobędą umiejętności podejmowania właściwych wyborów żywieniowych,
•poznają podstawowe zasady czytania etykiet,
•poznają znaczenie występowania różnych substancji w produktach spożywczych.
Warsztaty - 6.12.2018
godz. 13:00 warsztaty kulinarne - dla 1 grupy - Świetlica GOPS Piecki
godz. 15:00 warsztaty kulinarne - dla 2 grupy - Świetlica GOPS Piecki
prowadzący: Maciej Maciejewski
Celem prowadzonych warsztatów jest wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego w tym m.in:
•Przedstawienie możliwości związanych z ekonomią kuchni domowej przy wykorzystaniu sezonowości,
•Tworzenie, poprzez praktyczne warsztaty, dań z wykorzystaniem sezonowych produktów,
• Uświadomienie roli sezonowych produktów w żywieniu,
•Przedstawienie propozycji dań na niskobudżetowe, smaczne i zdrowe potrawy.
Dzięki warsztatom uczestnicy mają szansę nabyć nowe umiejętności, m.in.:
•Poznanie roli sezonowych produktów w codziennej diecie,
•Zdobycie wiedzy się jak tworzyć niskobudżetowe dania z wykorzystaniem produktów sezonowych,
•Poznanie przepisów z wykorzystaniem produktów sezonowych,
•Urozmaicenie jadłospisu o dania z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach POPŻ i z zachowaniem zasad sezonowości.