PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 JEST WSPÓŁFINANSOWANY ZE ŚRODKÓW UNII EUROPEJSKIEJ W RAMACH EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM.
PODPROGRAM 2017 - efekty
W ramach POPŻ Podprogram 2017, który był realizowany w okresie sierpień 2017 - czerwiec 2018, skierowany do osób potrzebujących trafiły produkty żywnościowe
Warsztaty - 12.06.2018r. w Pieckach
10:00 warsztaty dietetyczne "Żywienie seniorów" dla 1 grupy - Świetlica GOPS Piecki
11:30 warsztaty dietetyczne "Smacznie i zdrowo na talerzu" dla 2 grupy - Świetlica GOPS Piecki
Celem prowadzonych warsztatów jest wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego w tym m.in:
•Poprawa umiejętności podejmowania właściwych wyborów żywieniowych,
•Przedstawienie i przećwiczenie zasad czytania etykiet,
•Poznanie sposobów na niemarnowanie żywności,
•Obalenie mitów żywieniowych,
•Przedstawienie podstawowych zasad wyboru produktów żywnościowych podczas robienia zakupów,
Dzięki warsztatom uczestnicy mają szansę nabyć nowe umiejętności, m.in.:
•zdobędą umiejętności podejmowania właściwych wyborów żywieniowych,
•poznają zasady czytania etykiet,
•zdobędą informację nt. składów produktów żywnościowych
•zdobędą umiejętności ograniczające proces marnowania żywności,
•poznają znaczenie występowania różnych substancji w produktach spożywczych,
Warsztaty - 13.04.2018r. w Pieckach
godz. 11:00 Warsztaty edukacji ekonomicznej dla 1 grupy - Świetlica GOPS Piecki
godz. 12:00 Warsztaty edukacji ekonomicznej dla 2 grupy - Świetlica GOPS Piecki
Celem prowadzonych warsztatów jest wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego w tym m.in:
•Przekazanie wiedzy dotyczącej zasad gospodarowania budżetem domowym,
•Przekazanie wiedzy dotyczącej planowania budżetu,
•Uświadomienie roli i zalet świadomego oszczędzania.
Dzięki warsztatom uczestnicy mają szansę nabyć nowe umiejętności, m.in.:
•poznają podstawowe zasady gospodarowania budżetem domowym,
•zdobędą informacje na temat efektywnego oszczędzania,
•zdobędą umiejętności planowania budżetu domowego.
Warsztaty - 9.03.2018
godz. 11:00 Warsztaty edukacji ekonomicznej - dla 1 grupy - Świetlica GOPS Piecki
godz. 12:00 Warsztaty edukacji ekonomicznej - dla 2 grupy - Świetlica GOPS Piecki
Celem prowadzonych warsztatów jest wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego w tym m.in:
•Przekazanie wiedzy dotyczącej zasad gospodarowania budżetem domowym,
•Przekazanie wiedzy dotyczącej planowania budżetu,
•Uświadomienie roli i zalet świadomego oszczędzania.
Dzięki warsztatom uczestnicy mają szansę nabyć nowe umiejętności, m.in.:
•poznają podstawowe zasady gospodarowania budżetem domowym,
•zdobędą informacje na temat efektywnego oszczędzania,
•zdobędą umiejętności planowania budżetu domowego.
Warsztaty - 22.11.2017
godz. 10:00 warsztaty kulinarne "Jesienne smaki"- dla 1 grupy - Świetlica GOPS Piecki
godz. 13:00 warsztaty kulinarne "Jesienne smaki" - dla 2 grupy - Świetlica "Mrowisko" przy SP Nawiady
prowadzący: Maciej Maciejewski
Celem prowadzonych warsztatów jest wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego w tym m.in:
•Przedstawienie możliwości związanych z ekonomią kuchni domowej przy wykorzystaniu sezonowości,
•Tworzenie, poprzez praktyczne warsztaty, dań z wykorzystaniem sezonowych produktów,
• Uświadomienie roli sezonowych produktów w żywieniu,
•Przedstawienie propozycji dań na niskobudżetowe, smaczne i zdrowe potrawy.
Dzięki warsztatom uczestnicy mają szansę nabyć nowe umiejętności, m.in.:
•Poznanie roli sezonowych produktów w codziennej diecie,
•Zdobycie wiedzy się jak tworzyć niskobudżetowe dania z wykorzystaniem produktów sezonowych,
•Poznanie przepisów z wykorzystaniem produktów sezonowych,
•Urozmaicenie jadłospisu o dania z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach POPŻ i z zachowaniem zasad sezonowości.
Warsztaty - 30.08.2017
godz. 9:00 Warsztaty dietetyczne " Smacznie i zdrowo na talerzu " - Świetlica GOPS Piecki
godz. 10:30 Warsztaty dietetyczne " Smacznie i zdrowo na talerzu" - Świetlica "Mrowisko" przy SP Nawiady
Celem prowadzonych warsztatów jest wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego w tym m.in:
•Poznanie zasad prawidłowego żywienia poprzez układanie piramidy żywienia,
•Poprawa umiejętności podejmowania właściwych wyborów żywieniowych,
•Przedstawienie i przećwiczenie zasad czytania etykiet,
•Przedstawienie podstawowych zasad wyboru produktów żywnościowych podczas robienia zakupów.
Dzięki warsztatom uczestnicy mają szansę nabyć nowe umiejętności, m.in.:
•poznają piramidę żywienia ułatwiającą komponowanie prawidłowego jadłospisu,
•zdobędą umiejętności podejmowania właściwych wyborów żywieniowych,
•poznają podstawowe zasady czytania etykiet,
•poznają znaczenie występowania różnych substancji w produktach spożywczych.